Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītiet sīkdatņu lietošanai šajā mājaslapā. Lasīt vairāk
Jautā mums: +371 67225555
0
Jūsu favorītu sarakstā nav pievienots neviens objekts
Jūsu favorītu saraksts 0 objekti -/s

/mēn.

Kā un kad varēs izpirkt bez zemes īpašnieka piekrišanas zemi, kas atrodas zem daudzdzīvokļu mājām.

Latvijas Republikas Saeima ir izveidojusi mehānismu, kas ļaus dzīvokļu īpašniekiem no 2023.gada izbeigt piespiedu zemes nomas attiecības ar zemes īpašniekiem, uz kuru zemes atrodas daudzdzīvokļu mājas. Šis jautājums tika pētīts aptuveni 3 gadus un beidzot galīgā lasījumā ir pieņemts jauns likums, kas paredzēs zemes izpirkuma procedūru dzīvokļu īpašniekiem, kuru mājas stāv uz svešas zemes un pastāv piespiedu zemes noma.

     Nomātās zemes izpirkšanas nosacījumi:

  • Nepieciešams dzīvokļu īpašnieku balsojums PAR izpirkumu. Jānobalso vairāk kā pusei no visiem piespiedu dalītā īpašuma ēkā esošajiem dzīvokļiem.
  • Pašvaldībām būs uzdevums lemt par konkrētās ēkas funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu. Pamatojoties uz konkrētās pašvaldības lēmumu, Valsts zemes dienests noteiks izpirkuma cenu. Nomāto zemi būs iespēja izpirkt par kadastrālo vērtību. Zemes īpašnieks šo summu nevarēs apstrīdēt, kā arī nebūs nepieciešama zemes īpašnieka piekrišana.
  • Dzīvokļu īpašniekiem izpirkuma cenas apmērs tiks noteikts, saskaņā ar  konkrētā dzīvokļa īpašuma sastāvā esošās kopīpašuma domājamās daļas apmēru.

 

NODERĪGI

Dzīvokļu īpašnieki pēc balsojuma un lēmuma pieņemšanas varēs vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja ar uzdevumu par piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanu procesa/ lietas uzsākšanu. Izdevumus segs no valsts budžeta. Lai dzīvokļu īpašnieki izpirktu sev aprēķināto zemes gabala domājamo daļu, likumā noteiktā kārtībā būs iespēja saņemt valsts atbalstu.

Izpirkuma tiesība nebūs obligāts process. Gadījumā ja izpirkuma tiesība netiks izmantota, tad konkrētais zvērināts tiesu izpildītājs izbeigs konkrēto procesu.

Vestabalt pārdošanas daļas vadītāja Raimonda Omule atgādina, ka joprojām ir un paliek spēkā piespiedu nomas kārtība, kas nosaka regulējumu un piespiedu nomas maksas griestus 4% apmērā no zemes kadastrālās vērtības.

Jaunais likums stāsies spēkā 2023. gada 1. janvārī.

Atpakaļ
Iepriekšējais raksts

Mīļā Latvija!

Nākamais raksts

Vestabalt stāsts no Mālpils. Lai labais vairo labo.