Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītiet sīkdatņu lietošanai šajā mājaslapā. Lasīt vairāk
Jautā mums: +371 67225555
0
Jūsu favorītu sarakstā nav pievienots neviens objekts
Jūsu favorītu saraksts 0 objekti -/s

/mēn.

Vēl šodien daudzi no dzīvokļu pircējiem nav pietiekoši zinoši nekustamo īpašumu jomā un tāpēc pieņem neizsvērtus, nepamatotus lēmumus, izdarot izvēli par īpašuma iegādi.

Viens no galvenajiem aspektiem, izdarot gala izvēli par sava dzīvokļa iegādi, protams, ir piedāvātā īpašuma cena. Bet ir svarīgi izvērtēt vai lētākais piedāvājums nav saistīts ar piedāvātā īpašuma kvalitāti un citiem svarīgiem tehniskajiem parametriem, kas iespējams ilgtermiņā prasīs ievērojamus papildus finanšu līdzekļus no jaunā īpašnieka.

Uz šodienu Rīgas vēsturiskajā centrā daudzas ēkas tiek atjaunotas, veicot visas ēkas vienkāršotu atjaunošanu ar apliecinājuma kartēm.

Būvniecības likuma piedāvātā iespēja veikt dzīvokļa pārplānošanu ar apliecinājuma karti ir pozitīvi vērtējama, jo dod iespēju īpašniekam veikt nelielus pārplānošanas darbus savā īpašumā ar mazāku birokrātisko slogu un paveikt to īsā laika posmā.

Galvenie noteikumi, kas ļauj veikt vienkāršoto renovāciju ir tas, ka netiek skartas nesošās būvkonstrukcijas, netiek skarta ēkas fasāde, netiek skartas koplietošanas inženiertīklu komunikācijas un netiek skartas trešo personu īpašuma tiesības. Respektīvi, dzīvokļa īpašnieks darbojas tikai savu telpu robežās.

Taču uz šodienu daudzi no attīstītājiem šo piedāvāto atviegloto būvniecības procesu – apliecinājuma karti – izmanto, gribētos teikt, savtīgos nolūkos un dažreiz pat ļaunprātīgi. Vai ir iespējams kvalitatīvi pārbūvēt veselu namīpašumu, neskarot neko no iepriekš uzskaitītā?

Ir vairāki piemēri, kur veselu namīpašumu pārbūve tiek veikta ar apliecinājuma kartēm, pārdalot un apvienojot dzīvokļus. Atsevišķi būvprojekti tiek izstrādāti tikai liftu iebūvēšanai, ja nepieciešams, un fasāžu atjaunošanas projektam, labākajā gadījumā atsevišķi skaņojot inženiertīklu pārbūves apliecinājuma karti. 

Kas šādos gadījumos notiek ar ēkas nesošajām konstrukcijām, kopējiem ēkas inženiertīkliem, ugunsdrošības un energoefektivitātes prasību ievērošanu? Es zinu vairākus piemērus, kad ēkas, kas desmitiem gadus ir bijušas neapdzīvotas un neapkurinātas, tiek apšūtas ar reģipša kārtu, tiek grezni nokrāsota kāpņu telpa un tiek piedāvāti dzīvokļi it kā atjaunotā mājā, kas patiesībā ir sliktā tehniskajā stāvoklī. Jaunie īpašnieki pat nezina, ka aiz skaistās ēkas fasādes un kāpņu telpas turpina pūt starpstāvu pārsegumi, sēsties pamati, un turpina pasliktināties ēkas kopējās nesošās konstrukcijas.

Likumdevēja doma, piedāvājot vienkāršotu būvniecības dokumentācijas formu – apliecinājuma karti –  bija pilnīgi cita. Es aicinu pircējus, iegādājoties mājokli vēsturiskās ēkās, prasīt un interesēties vairāk arī par būvprojekta dokumentāciju, par būvdarbu veicējiem, par veikto darbu apjomu un veiktajiem ieguldījumiem tieši ēkas nesošo konstrukciju un inženiertīklu pārbūvē, kā arī ugunsdrošības prasību ievērošanā.

Par savu pieredzi vēsturiskas ēkas pārbūvē stāsta SIA “Vestabalt” valdes locekle Līga Plaude: “2019.gadā pabeidzām vienu no pēdējo gadu kvalitatīvākajiem attīstības projektiem Rīgas vēsturiskajā centrā – ēkas Ausekļa ielā 14 pārbūvi. Brīdī, kad ēkā bija jāveic nozīmīgāki kapitālieguldījumi, denacionalizētā nama īpašnieces pieņēma lēmumu īpašumu pārdot.  Viens no iespējamiem pircējiem neslēpa, ka, aplūkojot ēku un tās vizuāli labo stāvokli, plāno to nedaudz atsvaidzināt ar kosmētisko remontu, iebūvēt liftu, pārplānot lielākos no dzīvokļiem ar apliecinājuma kartēm un realizēt luksus segmentā. Tomēr ēkai par laimi to iegādājās cits investors, kurš SIA “Vestabalt” uzticēja arī tālāko ēkas attīstību. Izvērtējot dažādus scenārijus, gan vienkāršotās atjaunošanas variantu, tikai papildinot ēku ar liftu, gan pilna būvprojekta izstrādāšanu, SIA  “Vestabalt” tomēr pārliecināja jauno īpašnieku un banku par labu būvprojektam. Lai gan pirms projektēšanas tika veikts ēkas tehniskais apsekojums, lokāli atsegti starpstāvu pārsegumi, kas prognozējami uzrādīja bojājumus pārsegumu koka sijās, būvprojektā tika paredzēta starpstāvu pārsegumu nostiprināšana, tomēr uzsākot darbus ēkā saskārāmies ar nepatīkamu atklājumu. Trupe bija skārusi teju visas pārseguma sijas visā garumā, bet koka starpsienu statņi burtiski “karājās gaisā” jo trupes dēļ vairs nebalstījās uz pārsegumiem. Šādā situācijā SIA “Vestabalt” kopā ar investoru pieņēma finansiāli sāpīgu, bet nepieciešamu lēmumu – pilnībā nomainīt starpstāvu pārsegumus visā ēkā, demontēt arī tās koka starpsienas, kuras sākotnēji bija paredzēts saglabāt. Papildus izaicinājums Ausekļa ielas 14 restaurācijas procesā bija vēsturisko griestu ornamentu saglabāšana, veicot visu pārsegumu nomaiņu. Šobrīd jaunajiem Ausekļa ielas 14 dzīvokļu īpašniekiem tīru sirdsapziņu un pat lepnumu varam stāstīt, ka ēka stāvēs nākamos 100 gadus, jo ir nostiprināti pamati, aizpildītas plaisas un robi mūros, ir jauni pārsegumi un jauns jumts, pārbūvēti visi inženiertīkli, izpildītas visas ugunsdrošības prasības par šahtu un stāvvadu izolēšanu. Domāju, ka Rīgas vēsturiskajā centrā ir maz namīpašumu, kur ir apvienota šāda līmeņa ēkas būvniecības kvalitāte, veicot visas ēkas restaurāciju, saglabājot visus vēsturiskos autentiskos griestu rotājumus un citus autentiskos jūgendstila elementus. Vienlaikus rodas pārdomas – kas no šī visa būtu izdarīts, ja ēkas atjaunošana notiktu pēc vienkāršotā scenārija? Atļaušos apgalvot, ka ja ēku būtu nopircis otrs investors un renovējis to caur apliecinājuma kartēm, neveicot pārsegumu stiprināšanu, tad pēc dažiem gadiem šī ēka būtu pat bīstama iedzīvotājiem.

Pircēji, vadoties tikai no piedāvātās cenas, salīdzina nesalīdzināmas un kvalitātes ziņā ļoti atšķirīgas lietas – īpašumus un neņem vērā, ka zemākā cena nereti tiek piedāvāta tieši uz būvniecības kvalitātes rēķina. Gadījumos, kad ēkas atjaunošana ir veikta ar apliecinājuma kartēm, būtiskais ietaupījums izmaksās ir nevis uz lētākām flīzēm vai citiem apdares materiāliem, bet tik ļoti svarīgajām un drošībai nozīmīgajām ēkas konstrukcijām un inženiertīkliem, skaņas un siltumizolācijas materiāliem, ugunsdrošības sistēmu risinājumiem.

Tāpēc aicinu dzīvokļu pircējus izvērtēt padziļināti ēku tehnisko stāvokli, kur noskatīts dzīvoklis un nekaunēties attīstītājiem prasīt izpilddokumentāciju saistībā ar veikto būvniecību un projektēšanu, salīdzināt nākotnē plānotos ekspluatācijas un dzīvokļu uzturēšanas izdevumus, prasīt garantiju uz ne mazāk kā 2 gadiem no attīstītāja-ģenerāluzņēmēja un ne vienmēr pieņemt gala lēmumu par jaunā īpašuma iegādi vadoties tikai no lētākās piedāvātās īpašuma cenas. Kā labus un veiksmīgus renovācijas piemērus varu minēt: Antonijas iela 22, Ausekļa iela 14, Strēlnieku iela 5, Elizabetes iela 19, Ausekļa iela 4, Elizabetes iela 3, Mednieku iela 7.

Informāciju par minētajiem objektiem, uzzini no SIA „Vestabalt” aģentiem!

Atpakaļ
Iepriekšējais raksts

SIA “Vestabalt Jums” uzsāk sniegt apsaimniekošanas pakalpojumus Anniņmuižas bulvārī 38, korpuss 4.

Nākamais raksts

Jauns pakalpojums projektu vadībā – nelikumīgās un nepabeigtās būvniecības legalizēšana līdz nodošanai ekspluatācijā.