Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītiet sīkdatņu lietošanai šajā mājaslapā. Lasīt vairāk
Jautā mums: +371 67225555
0
Jūsu favorītu sarakstā nav pievienots neviens objekts
Jūsu favorītu saraksts 0 objekti -/s

/mēn.

Sagaidot šī gada apkures sezonu līdz šim nekad iepriekš klientiem pieņemot lēmumu par īpašuma iegādi vai pārdošanu, nav bijis tik svarīgs jautājums kādi ir īpašuma apkures un pārējie uzturēšanas izdevumi. SIA “Vestabalt” valdes locekle Līga Plaude atzīst, ka klienti ir sapratuši, ka nomainot energonefektīvu mājokli pret augstākas kvalitātes īpašumu var turpmāk maksāt mazāk, bet tajā pašā laikā dzīvot labāk. Summas ar ko šajā sezonā mājsaimniecībām ir jārēķinās, lai apmaksātu ikmēneša komunālos maksājumus ir patiesi augstas un mūsu Klienti ir sākuši salīdzināt pie izvēles kuru no īpašumiem iegādāties tieši cik ir ekspluatācijas izmaksas katram no īpašumiem uz 1/m2. Tajos gadījumos, kad īpašums pat ir dārgāks, bet kvalitatīvi, pārdomāti uzbūvēts un atbilst A klases energoefektīvam mājokli, Pircēji ir gatavi maksāt vairāk ieguldot šo summu iegādē vai ikmēneša kredīta maksājumu un nevis maksāt šos finanšu līdzekļus Latvijas Gāzei vai Rīgas Siltumam.

 

Līga Plaude papildina “Arī domājot par jauno daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku projektu attīstību, ciematu būvniecību, meklējam un kalkulējam finansiāli pamatotus  un energoefektīvus arhitektoniskos risinājumus jau strādājot pie būvpropjektu izstrādes, kā piemēram fasādes eksterjeru, jumtu uzreiz veidojot kā saules paneļus, kad vienlaicīgi saules panelis ir gan balkona marga un saules kolektors vienlaicīgi”.

 

SIA “Vestabalt” komercnodaļas vadītājs Mareks Liekniņš atzīst, ka ir pamats uzskatīt, ka energoresursu sadārdzinājums iespaidos arī nomas un īres maksas. Mājsaimniecības rēķinās ar kopējo budžetu, kas pieejams mājokļa īrei un šaubos vai nomnieki spēs maksāt šajā apkures sezonā maksāt par 20-30% vairāk par iznomātajām komerctelpām. Ja nekustamā īpašuma nodoklis, apkures un elektrības pozīcijas ir tās, kuras nevaram ietekmēt, tad daudzos gadījumos īrnieki un telpu nomnieki mēģinās sadārdzinājumu kompensēt tieši uz īres un nomas maksu rēķina.

 

Pēdējās nedēļas laikā daudzi Latvijas iedzīvotāji ir saņēmuši Latvijas Gāzes rēķinus ar veikto gāzes pārrēķinu, kas informē iedzīvotājus, ka šajā apkures sezonā rēķins pieaugs līdz pat 4 vai 5 reizēm. Iedzīvotāji ir satraukušies par aiz vien pieaugošajām komunālo pakalpojumu izmaksām, kas radīs ievērojamu iepriekš neplānoti lielu papildus finansiālo slogu uz vietējām mājsaimniecībām.

 

Par viskritiskāko ir uzskatāma situācija sērijveida padomju laika mājās un centra namīpašumos, kas nav restaurēti, renovēti kopumā un ir atkarīgi no gāzes apkures pieslēguma.

SIA “Vestabalt” kā daudz vēsturisku ēku pārvaldnieks tieši Rīgas vēsturiskajā centrā apstiprina, ka šajā apkures sezonā daudzās centra ēkās gāzes apkures izmaksas sasniegs 3 līdz pat 4 euro/m2, kas nozīmē, ka centrā par 3 vai 4 istabu dzīvokli dažām mājās apkures rēķins var pietuvoties pat līdz tūkstotim eiro. Papildus tam vēl ir jāmaksā visi pārējie komunālie maksājumi un nekustamā īpašuma nodoklis, kas arī pēdējos gados ir ievērojami pieaudzis.

 

Galvenais iemesls augstajām apkures izmaksām centra ēkās ir tas, ka ēku renovācija nav veikta visā ēkā un vienlaicīgi, vietām stāvvadi ir vēljoprojām veci un līdz pat 90% nolietojušies, ēkās ir lieli energoresursu zudumi, plašas kāpņu telpas, kas netiek dažās centra ēkās apsildītas vai arī daļa no mājā esošajiem dzīvokļiem netiek apdzīvoti un apkure ir nodrošināta uz minimumu vai vispār izslēgta, kas savukārt uzliek papildus slogu intensīvāk apkurināt savukārt apdzīvotos dzīvokļus. Daudzās centra mājās vēljoprojām nav veikta siltumskaitītāju nomaiņa un ir nesaprotama metodika un kārtībā saistībā ar apkures rēķina sadali starp kopīpašniekiem.  Iedzīvotājiem daudzīvokļu mājās ir iespēja uzstādīt termoregulatoru un pie radiatora papildus uzlikt alokatoru, kas palīdzētu siltumenerģijas patēriņu ēkā samazināt par vidēji 20%, bet pagaidām atsaucība no iedzīvotāju puses ir zema.

 

SIA “Vestabalt” pārvaldīšanas daļas vadītāja Iluta Saulīte prognozē, ka atsaucība par apkures sistēmas uzskaites un efektivitātes uzlabošanu, ja pat tas prasa papildus ieguldījumus no iedzīvotājiem varētu kļūt lielāka pēc 2 mēnešiem, kad tiks saņemti pirmie apkures rēķini. Prognozēju, ka vairāk būs to māju, kas lūgs mūs kā pārvaldniekus pastiprinātu uzmanību pievērts vidējai temperatūrai dzīvokļos un to pēc iespējas mazināt. Bet tāpat ir skaidrs, ka šī ziemas un apkures sezona būs finansiāli un emocionāli smaga daudziem un daudziem būs grūtības savlaicīgi norēķināties par ikmēneša komunālajiem rēķiniem.

 

SIA “Vestabalt” valdes locekle Līga Plaude papildina “ Arī no Banku puses aiz vien biežāk ikmēneša maksājums par dzīvojamās mājas iegādi tiek skatīts nu jau kopā tieši ar visiem ekspluatācijas un komunālajiem maksājumiem. Ja uz šodienu energoefektīvai vai pasīvajai privātmājai vai dvīņu mājai ar dzīvojamo platību 150 m2 apkures izmaksas ir 150 euro, tad tādas pašas platības energoefektīvas mājas vai dzīvokļa centrā apkures izmaksas var sasniegt līdz pat 500 euro mēnesī. Un tas ir katra Pircēja lēmums vai šos 300 euro novirzīt maksai par iespējams pat nedaudz dārgāku, bet ievērojami kvalitatīvāku mājokli vai arī iegādāties īpašumu par dažiem desmit tūkstoši lētāk un gadiem pārmaksāt par saņemtajiem komunālajiem maksājumiem. Viennozīmīgi uz šodienu Pircējam ir jāvērtē ne tikai īpašuma iegādes cena, bet arī visi ar īpašuma uzturēšanu saistītie izdevumi un iespējams iegādājoties par 20 000 euro dārgāku un kvalitatīvāku energoefektīvu mājokli mājsaimniecības kopējais maksājums par ikmēneša kredītu un uzturēšanas izmaksām būs zemāks kā nopērkot sliktas kvalitātes lētāku mājokli”.

 

Kā labo piemēru, kur iesakam iegādāties savu jauno īpašumu ir dzīvojamais ciemats Rāmavas Rezidences, kas ir viens no šī brīža energoefektīvākajiem projektiem, kur ir iespēja jaunajām ģimenēm dzīvot privātmājā ar 4 guļamistabām, bet par ikmēneša komunālajiem maksājumiem maksāt mazāk kā centrā vai sērijveida dzīvoklī ar 2 guļamistabām.

 

SIA “Vestabalt” atbildīgais aģents Mareks Liekniņš papildina “Laiks, kas būs Latvijai kopumā nepieciešams, lai kļūtu energoneatkarīgai no kaimiņvalstīm būs ilgs. Patiesi uzskatu, ka domājot ilgtermiņā pamatotākais un gudrākais lēmums ir iegādāties energoefektīvus un kvalitatīvus mājokļus, kas nodrošina zemus ekspluatācijas izdevumus un to, ka jaunajā mājoklī neesi atkarīgs no gāzes, vai pilsētas apkures cenu svārstībām. Rāmavas rezidences ir lielisks piemērs ēkas energoefektivitātei, kas iet roku rokā ar būvniecības kvalitāti un mūsdienīgiem risinājumiem. Sniedzot iespēju ciemata iedzīvotājiem vairākas reizes samazināt savus tiešos siltumenerģijas izdevumus, kuru maksājums par elektroenerģiju būtu līdzvērtīgs pasīvajai mājas patēriņam.

Tieši mūsdienīgie risinājumi ar jaunās paaudzes siltumsūkņa apkures un ūdens uzsildīšanas sistēmas uzstādīšanu spēj nodrošināt to kad ģimenes izdevumi par apkuri un ūdens uzsildīšanu pie esošiem apstākļiem gada griezumā būs pielīdzināmi  aptuveni 100 eiro mēnesī, kas ir vērā ņemams ietaupījums ģimenes budžetā, salīdzinot ar izdevumiem par gāzes apkuri pie pašreizējiem tarifiem kur izlīdzinātais maksājums par līdzīgas platības mājokli sastādītu 350-400 eiro mēnesī.

Lielākā pievienotā vērtība ir tā kad potenciālajam mājokļa īpašniekam ir iespēja pieteikties Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izveidotajai atbalsta programmai atjaunojamo energoresursu izmantošanai- saules kolektoru uzstādīšanai, ar ministrijas līdzfinansējumu. Kas dod iespēju mājokli klasificēt kā Zero Net Energy mājokli, samazinot apkures un ūdens uzsildīšanas izmaksas līdz nullei, ka āri lielā mērā segtu mājas elektroierīču un apgaismojuma darbību ar paredzamu ikmēneša maksājumu, kas nepārsniegtu 30 eiro mēnesī. Šī ir mūsdienīga iespēja ar atjaunojamiem resursiem segt praktiski visus mājokļa ekspluatāciju saistītos izdevumus.

Rāmavas Rezidences atbilst visiem izvirzītajiem noteikumiem no ministrijas puses, lai potenciālais mājokļa īpašnieks spētu pieteikties piedāvātajai programmai, un samazinātu savus ikmēneša mājokļa uzturēšanas izdevumus līdz minimumam.

 

Jau šonedēļ 19. un 20. Augustā SIA “Vestabalt” Rāmavas Rezidencēs rīko atvērto durvju dienas, kur par pasīvo un energoefektīvo māju būvniecību diskutēs eksperti un klātienē būs iespējams apskatīties 4 guļamistabu māju, kur apkures rēķini šajā ziemā nepārsniegs 100 euro/ mēnesī.

Lai rezervētu sev vēlamo dienu un laiku kā arī saņemtu vairāk informācijas sekot norādēm:

https://www.vestabalt.lv/uznemuma-zinas/atvertas-durvju-dienas-ramavas-rezidences/ vai https://www.city24.lv/real-estate-search/houses-for-sale/open-house

Atpakaļ
Iepriekšējais raksts

“Vestabalt” piedāvā iegādāties dzīvokļus atjaunotajā namīpašumā Teikā, Struktoru ielā 5.

Nākamais raksts

"Vestabalt" aicina apmeklēt Luminor mājokļa tirdziņu